Énidő vs. maradj otthon

Az ember alapvetően társasági létforma. Szeretünk azokkal lenni, akiket szeretünk, különösképp arra a személyre gondolok, akit társunknak választottunk. Viszont néha az egyedüllétre is szükség van, amikor elmerülhetünk a saját világunkban, gondolatainkban.

Most, hogy begyűrűzött a járvány, még a csapból is az folyik, hogy maradj otthon. Ez természetes és nagyon is helyes, de ugyanakkor megterhelő is tud lenni, hogy ha nem tudjuk átalakítani a szokásainkat és némi énidőt teremteni. Egy jól működő időszakban ezzel nincs is gond, hiszen ott vannak azok az időszakok, mikor az egyikünk később ér haza a munkából, vagy épp egyéb ismerősökkel találkozik. Most némi változtatásra van szükségünk, de így is megoldható. Íme néhány ötlet.

WC, fürdőszoba

Még ha egy kicsi, egy légterű lakásban laktok, akkor is a WC és a fürdőszoba egy külön álló helyiség. Ha abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy fürdőkád is van a fürdőben, úgy egy forró fürdő során máris megteremtődött a vágyott én ido. Ugyanúgy el lehet vonulni a WC-be is. Még rendeltetésszerűen sem kell használni.

Házimunka, főzés

Osszátok fel, hogy ki mit fog csinálni, majd fülhallgató fel és már el is lehet merülni a külön világba. Az ilyen jellegű, sokszor monoton de nem túl fárasztó munka kikapcsolja a tudatot és teret enged a saját gondolatoknak, ráadásul még hasznos végeredménye is születik.

Szinte bármit is lehet egyedül csinálni.

Ugyanúgy ahogy a házimunka esetén, le lehet ülni egy karosszékbe egyedül is olvasni, vagy filmet nézni. A fülhallgató zseniális találmány, és még zenét sem kell hallgatni ahhoz, hogy elszigetelődj. De elvonulhatsz meditálni, ha lehet kertészkedni.

Igazából egy fontos dolog van, hogy beszéljétek meg előre, hogy a másik ne zavarja meg az énidődet és működni fog. Nálunk legalábbis egyelőre működik.

Lehet a WC papír után ez lesz a következő hiánycikk?